vineri, 25 noiembrie 2011

Manastirea Sfanta Ecaterina

Share/Bookmark

Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai

Asezata la poalele muntelui Sinai, pe care odinioara Moise a primit Tablele Legii, Manastirea "Sfanta Ecaterina" este, de aproape un mileniu si jumatate, unul din cele mai celebre centre de pelerinaj ale Ortodoxiei si o cetate a spiritualitatii patristice si filocalice.

Puterea cu care a traversat secolele este vizibila in arhitectura ei: un adevarat colos din piatra, zidit si pastrat aproape in forma initiala, de la imparatul bizantin Justinian cel Mare, din anii 550-551.

<a href='/reportaj/72399-pelerin-la-manastirea-sfanta-ecaterina-din-sinai' title='Pelerin la Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai' class='linking auto'>Manastirea Sfanta Ecaterina - Sinai</a>

Traditia spune ca, in anul 337, sfanta imparateasa Elena a construit un sanctuar in jurul locului in care, dupa traditie, s-ar fi aflat rugul de foc ce ardea si nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oara cu Moise. Paraclisul a atras mii de pelerini si eremiti, ce isi cautau siguranta in pustiul Sinai, in timpul persecutiilor impotriva crestinilor.

Totusi, atacurile permanente ale triburilor nomade vecine au facut pe imparatul Justinian sa transforme, in secolul al Vl-lea, sanctuarul intr-o manastire-fortareata. El a dispus ca unul dintre arhitectii de la curte sa-i construiasca aceasta veritabila cetate, care rezista de saisprezece secole.

Se spune ca imposibilitatea de a construi aceasta fortareata chiar in varful muntelui l-a iritat atat de mult pe imparat, incat acesta a dispus decapitarea arhitectului. Pentru realizarea constructiei s-au adus apoi prizonieri si sclavi dintre care multi, spune traditia, erau vlahi din zona Dunarii.

Manastirea Sfanta Ecaterina - Sinai

Prestanta manastirii a facut ca pana si profetul Mahomed, califii arabi, sultanii turci sau chiarj cuceritorul Napoleon, sa o ia sub protectia lor, aparand-o de eventualii pradatori.

Astfel, ea nu a fost cucerita, jefuita sau distrusa niciodata in lunga ei istorie, pastrandu-si de-alungul veacurilor imaginea de loc sfant biblic, unde intelesul simbolic al evenimentelor din Vechiul Testament este descoperit si interpretat potrivit invataturii Domnului nostru Iisus Hristos.

Nu se stie cand manastirea a primit moastele sfintei Ecaterina din Alexandria si nici cum a primit numcle ei, dar este cunoscuta sub acest nume inca din primul mileniu. Monahii de aici spun insa ca moastele sfintei au fost aduse aici chiar de ingeri.

Manastirea Sfanta Ecaterina - Moastele Sfantului Stefan Sinaitul

Incinta manastirii este in egala masura misterioasa si impresionanta, cu pasaje si scari ce fac trecereade la un nivel la altul.

In paraclisul manastirii, unde o candela este in permanenta aprinsa si in care se poate intra numai descaltat, monahii spun ca se afla locul rugului aprins, in care Dumnezeu a vorbit cu Moise. "Sfanta Ecaterina" detine una dintre cele mai celebre si mai importante biblioteci ale lumii, cu peste 3000 de manuscrise in greaca, araba, siriaca, georgiana, armeana, slavona si latina.

Unul din cele mai celebre manuscrise biblice, Codex Sinaiticus, vechi din secolul al VI-lea, provine de aici. Alt argument privind valoarea culturala a comorilor manastirii sunt operele de arta si documentele istorice, la care se adauga colectiile unice de icoane, candele de argint, mozaicuri, picturi si miniaturi, multe datand din secoleleV-VI.

Centru ortodox cu o viata monahala neintrerupta, incepand din secolul al VI-lea, Manastirea "Sfanta Ecaterina" este un monument crestin unic, unde duhul civilizatiei bizantine, demult apuse, este inca viu.

Manastirea Sfanta Ecaterina - Moastele Sfintei Ecaterina

Baraganul Ortodox/crestinortodox